Måndag den 8 februari 21:53
Inloggade medlemmar: 1
Övriga besökare: 115
Namnsdag: Bert och Berta
 
Annonser: 
 
 
 
 
 

 

Begravningskostnader - specifikation

Uppdaterad: 1 december 2010

En normal begravning kostar i Sverige ca 20 000:- för dödsboet, men det går att få i det enklaste utförandet för 6 000:- eller i ett dyrare 100 000:-. Kostnaden avgörs en hel del av bl.a. följande:

  • Transporter, kanske flera och längre
  • Om hemförsamlingen debiterar höga avgifter eller kanske inga avgifter alls
  • Dödsannonsens utförande och i antal tidningar
  • Musikarrangemang
  • Om begravningen sker i annan församling än hemförsamlingen
  • Antalet gäster och vad som bjuds
  • Gravplats eller minneslund
  • Typ av kista

Se till att alltid få en skriftlig offert på detaljerna kring begravningstjänsten som begravningsentreprenören erbjuder och gör gärna det från flera. En begravningsbyrå säljer tjänster, så det gäller även här att vara en prismedveten konsument. Att fråga vad allting kostar är en rättighet och självklarhet man har. Det är inte fult att vara prismedveten vid en begravning. Den avlidne hedras inte mindre av att man tänker på kostnaden. Det är beställaren som får betala begravningskostnaden, om inte de ekonomiska tillgångarna i dödsboet täcker kostnaden.

När beställaren av en begravning (konsumenten) lämnar begravningsentreprenören skall en skriftlig offert på vad som beställts med pris och betalningsvillkor alltid ha lämnats.

Saknas tillgångar
Kostnaderna för begravningen tas normalt ur dödsboet, inte från de efterlevande. Om det helt saknas tillgångar i dödsboet kan kommunens socialkontor efter individuell prövning, betala ut ett halvt basbelopp (bb 39 700 kr år 2006) som idag är max 19 850 kr (inkl sten), för hela begravningen/avskedet. De anhöriga bör innan begravningen beställs noga kontrollera hur
mycket tillgångar som finns i dödsboet, då beställaren själv får stå för merkostnaden vid en dyrare begravning/avsked om den överstiger 19 850 kr.

Att göra en begravning/avsked själv eller välja ett billigt alternativ är inte mindre värdigt än en exklusiv begravning. Det är inte pengarna som gör det – utan engagemanget runtomkring. Det personliga avskedet skapar mervärde – vad tyckte den avlidne om. Här kan man exempelvis välja endast vilda blommor om den avlidne var en naturälskare, eller endast äppelblom om det är på våren eller grankvistar på vintern, kanske tänder alla ett ljus vid kistan istället för en blomma. Allt kan vara rätt.

 
 
Annons