6-årige Honoré väntade i flera år på en operation

DSV-adminNyheter, Sponsrad artikel


Hela sitt liv har Honoré från Madagaskar stuckit ut från mängden på grund av sin obehandlade läpp-käk-gomspalt. Han blev retad och utanför. När pandemin bröt ut i världen blev Honorés väntan extra lång, men tack vare Operation Smile har han nu fått sin efterlängtade operation.

Att Honoré hade läpp-käk-gomspalt upptäcktes vid en ultraljudsundersökning innan han föddes, så hans föräldrar var förberedda på det. Men att väntan på operation skulle bli så lång kunde de aldrig föreställa sig.

Läpp-käk-gomspalt är en missbildning som uppstår under graviditetens första veckor. När ett barn föds med spalt i Sverige finns hjälp nära till hands redan från början. Men i låg- och medelinkomstländer, som Madagaskar, ser det annorlunda ut. Sjukvården har inte alltid resurser att behandla spalt och familjer har sällan råd att själva bekosta dyra behandlingar.

Honoré blev retad och utstött. Hans gomspalt påverkade dessutom talet så pass mycket att han hade svårt att göra sig förstådd och få kompisar. Honoré, som är en nyfiken och busig sexåring, fick ofta leka själv.

Honorés mamma visste att en operation skulle ge sonen nya förutsättningar i livet, så när han var tre år gammal vände hon sig till Operation Smile i hopp om att få hjälp. Den gången kunde Honoré tyvärr inte få en operation. Han var sjuk och skickades i stället hem med medicin och en uppmaning om att komma tillbaka längre fram. Men då slog coronaviruset till i världen. För Honoré innebar pandemin en ännu längre väntan.

När Operation Smile kunde återuppta verksamheten genomfördes ett uppdrag i Honorés hemstad med ett stort team med medicinska volontärer: plastikkirurger, narkosläkare, barnläkare, sjuksköterskor, tandläkare och logopeder. Den här gången såg alla värden bra ut och bara några dagar senare kunde Honoré äntligen få den läppspaltsoperation han så länge väntat på.

– Det här kommer att göra stor skillnad för Honoré, säger Eclaire. Han kommer få nya kompisar och behöver inte bli retad längre.

Nu ser Honoré fram emot att börja skolan och han är övertygad om att han kommer att bli en del av gemenskapen i skolan. Han ser fram emot att få läxor och att leka på rasterna och han vet redan vad han ska göra när han blir stor.

– När jag blir stor ska jag jobba och tjäna pengar. Och om jag blir arbetslös ska jag sälja korv och kyckling!

Operation Smile arbetar i dag i 40 låg- och medelinkomstländer. Vi utför kostnadsfria operationer, bedriver forskning och stöttar och utbildar personal för att stärka den lokala sjukvården. Allt för att barn med läpp-käk-gomspalt ska få den vård de har rätt till i tid.

Ditt bidrag är helt avgörande för att vi ska kunna ge barn som Honoré en kostnadsfri operation.