Begravningsblommor

Det är brukligt att visa sitt deltagande i sorgen genom att skicka blommor till begravningen, det är även mycket uppskattat att skicka kondoleans i form av begravningsblommor med kort till den berörda familjen innan begravningen

Läs mer

Klädsel vid begravning

Den vanligaste klädkoden på en begravning är mörk klädsel, vilket alltid gäller om inget annat anges.

Det finns egentligen bara ljus/valfri och mörk klädkod till en begravning oavsett om det är en kyrklig eller borgerlig. Ju närmare man stod den avlidne desto mer noga bör man vara med klädseln.

Läs mer

Kondoleans

Att kondolera eller lämna sina kondoleanser betyder att man uttrycker sitt deltagande i sorgen till de anhöriga för någon som avlidit. Den kan vara i form av ett personligt deltagande eller skriftligt med ett kondoleanskort/kondoleansbrev och/eller blommor till de anhöriga före begravningen.

Här kan du läsa tips och råd

Svenska gravar

Alla svenskar har rätt till en begravningsplats i minst 25 år helt kostnadsfritt eftersom det ingår i begravningsavgiften som är en del av alla de obligatoriska skatter vi har i Sverige.

Läs mer

Minnesgåva

Det finns en tradition att hedra den som gått bort genom att bidra med en minnesgåva som kan bestå i pengar till en organisation eller saker som kan göra nytta.

Läs mer