Ordna egen begravning

Att ordna en egen begravning kan vara en svår uppgift. Informationen på den här sidan kan underlätta uppgiften.
En begravning är väldigt personlig och det finns många olika möjligheter och val vilket gör det svårt. Vissa väljer en enkel begravning medan andra föredrar en mer personlig och anpassad begravning.

Läs mer

Checklista för begravning

Om du vill ordna med begravning själv så är här en checklista för några av de viktigaste sakerna du måste tänka på:

  Läs mer

  Begravningskostnader – specifikation

  En genomsnittlig begravning kostar i Sverige i dag mellan 20 000-25 000 kronor, men kostnaden kan variera betydligt beroende på begravningens omfattning. Det finns exempel på enkla begravningar som kostar omkring 6 000 kronor eller dyrare begravningar som kostar bortåt 100 000 kronor.

  Läs mer

  Dödsannonser

  Dödsannonser publiceras vanligtvis i den lokala tidningen efter dödsfallet som ett tillkännagivande. Det har blivit vanligare att även lägga ut annonser på internet.

  Läs mer

  Program för begravning – Begravningsprogram

  Ett begravningsprogram, även kallat begravningskort eller agenda, kan av flera skäl vara bra att ge till dem som kommer till begravningen. Dels för att tala om för gästerna vad som händer under begravningen.

  Läs mer

  Psalmer vid begravning – begravningspsalmer

  De psalmer som ska ingå i begravningen väljs med de anhöriga tillsammans med prästen. Man kan också själv ta kontakt med  kyrkomusikern och välja ut lämplig musik eller rent av kanske komma och lyssna på föreslagna stycken.

  Läs mer

  Begravningsdikter

  Till begravningsprogrammet, i dödsannonsen eller på kort till blomsterkransen kan det vara fint att skriva några väl valda ord eller en fin begravningsdikt. Letar du efter kortare texter såsom en eller två meningar kanske en variant av en kondoleans passar bättre.

  Läs mer

  Begravningsmusik – lista på musik till begravning

  Här har vi samlat exempel på musik som är vanlig vid begravningar. En kantor/kyrkomusiker kan naturligtvis hjälpa till att välja musik om ni inte har egna förslag. 

  Läs mer

  Minnesstund

  Minnesstunden är ett bra tillfälle att träffa hela släkten och i lugn och ro ta del av minnen och historier kring den avlidne.
  Det finns många olika varianter att välja på. Man kan ha minnesstunden på en herrgård eller en festlokal med allt inkluderat. Man kan hyra lokal med catering. Eller ordna arrangemanget själv i en samlingslokal eller i det egna hemmet.

  Läs mer

  Kistor, begravningskistor

  Det finns ett stort antal kistor att välja på i olika prislägen. De flesta kistor är tillverkade i spånskiva med en folierad ytbehandling i olika färger eller träimitationer. På senare år har kistor i massiv furu fått ett uppsving då de har kommit i fler utföranden i alla prisklasser. De senaste årens ökande miljömedvetenhet har också gjort att fler väljer kistor i naturliga material såsom furu.

  Läs mer

  Gravstenar, gravvårdar & gravkors

  På gravplatsen har man rätt att uppföra en gravsten eller minnesmärke. Här kan du läsa råd och tips om gravstenar.

  Läs mer