Axel Ahlström

Jan ByrmoSkåne1940-05-09, Skåne

2015-01-09, Skåne

Axel avled i sitt hem i Landskrona.
_________________________________

Tack till alla blommor och gåvor vid Axels begravning.
Askgrav på Norra kyrkogården i Trelleborg.
________________________________
Axel var en fin och lärd man.
Växte upp med sina tre systrar och tog realexamen i Trelleborg.
Var i många år med i barnteatern han var en populär glad pojke.
Gjorde militärtjänst i Stockholm i kavalleriet.
Läste till kemiingenjör och arbetade med det på olika platser och även med resor utomlands.
Gifte sig med sin första fru Ing-Britt 1962. Axel hade skepparexamen och dykarcertifikat och gillade att segla, vilket han gjorde en del. Efter den skilsmässan flyttade han till Norrköping genom nytt arbete på Holmen, där han träffade sin andra fru, Ingrid. De gifte sig 1971.
Ingrid och Axel startade och driv en Ica lanthandel och en bygghandel på Vikbolandet. En sommar tog Axel hand om en tjurkalv. Till vintern gick han med den i koppel tillbaka till bonden. När han år senare hälsade på sin Ferdinand som vuxit sig stor klev han in i hagen och ropade. Ferdinand kom farande, alla andra t rodde han skulle stånga Axel men han stannade framför Axel för att bli klappad.
Det var lyckligt men allt för många glas kom i vägen. En vana som Axel tyvärr drog på sig genom alla sina resor i sitt tidigare arbete.
En tid efter skilsmässan 1986 flyttade han tillbaka till Skåne. I landskrona bodde han sina sista 28 år. Hans ena syster bodde granne med honom. Axel började ett nytt jobb som innebar hantering av vissa gifter, som tragiskt gav honom problem med minnet. Han kunde dock fortfarande flera språk och mindes det som hände förr. Han var medlem i doppingarnas badgrupp och tog sig ett dopp i havet ändå in på hösten.
Axel var genom hela sitt liv kyrklig, sjöng i kör. Var i många år medlem i frimurarna.
Han var trogen kyrkvärd i Sofia Albertina kyrka i Landskrona, där han uppskattades för sin trogna insats. Han älskade att sitta i kyrkan och mötte besökarna med ett ”Välkommen”, han spred glädje med sitt positiva sätt. Han fick många vänner genom lekmannakåren och var det någon som behövde hjälp i vardagen sträckte han ut en hjälpande hand. Hade någon svårt att gå till kyrkan fanns Axels trygga arm att stödja sig på. Hjälpsam är det ord som starkt beskriver Axel, vilket det finns många fina berättelser om.
Intelligent är ett annat ord som ofta återkommer när man pratar om Axel. Liksom välklädd och vänlig. Han var utåtriktad men tyvärr lite sluten och svår att nå för de nära och tog själv avstånd från många och ville inte ha kontakt. Axel hade 4 barn.
Axel är saknad men det var han även i sitt jordeliv.

Sov gott axel ,du var alltid så artig och glad lyfte alltid på din hatt när du hälsa,din gamle granne Anette och Nina
Skrivet av: Anette Onsdag 18 Februari 2015
Vi har stängt av möjligheten att skriva kondoleanser och tända ljus då vi utvecklar en ny lösning för minnessidorna.
Det är dock fortfarande möjligt att uppdatera minnessidorna.