En fristad för barn och ungdomar i ett utsatt område i São Felix

DSV-adminNyheter


São Felix ligger i delstaten Bahia och är en liten stad med cirka 15 000 invånare. Även om det är en liten stad finns det stora sociala problem som påverkar människorna i området. Arbetslösheten är hög, narkotikamissbruk hos barn och ungdomar och för tidig död hos ungdomar på grund av brott är vanligt förekommande. Det är i detta sociala och ekonomiska sammanhang som projektet har funnits i mer än 20 år.
Image

Projektet Salva Vidas (Rädda liv) grundades av en lokal församling som ville möta behoven de såg i området. Det fanns en stor brist på förskolor och skolor för barnen och projektet vill erbjuda kvalitativ utbildning samt dela med sig av evangeliet.

När verksamheten startade höll man till i kyrkans lokaler där man erbjöd förskoleverksamhet för ungefär 50 barn. Idag har projektet expanderat och numera bedriver de verksamheten i egna lokaler som passar dem bättre. Projektet ger nu över 90 barn en möjlighet att inte bara få utbildning utan även aktiviteter såsom orkester, balett och sport. De extra aktiviteterna som erbjuds bidrar till att väcka nya intressen hos barn och ungdomar, som får förnyat hopp inför den hårda verklighet som de möter dagligen.

Elissandra, tre döttrar

Elissandra och hennes tre döttrar bor i São Felix. Hon sökte sig till projektet så att hennes döttrar skulle få möjlighet att delta i aktiviteter och kurser. Där väcktes ett intresse för musik hos flickorna.

Elissandra berättar att projektet haft en extrem betydelse för döttrarnas sociala utveckling. Ibland skickar projektet foton och videor av flickorna när de deltar i aktiviteter på projektet och det gör Elissandra mycket glad. De sjunger, deltar i sportaktiviteter, spelar instrument, dansar och gör olika slags konst. För deras familj betyder det också mycket att flickorna får mat på projektet de dagar de deltar i verksamheten.

I ett samtal med Elissandras döttrar berättar de att de känner sig mycket glada över att delta i kurserna, de har lärt sig mycket och känner att de utvecklas. De känner sig alltid välkomna på projektet.