Götmars – För hela livet

DSV-adminMånadens begravningsbyråDet är nu snart fem år sedan Götmars strök ordet begravning ur företagsnamnet och blev en byrå för hela livet.

Marcus Götmar, som tillsammans med sin bror Edward, äger företaget berättar om en varumärkesresa där den välkända begravningsbyrån i Örebro har breddats.

Livsträdet som finns i företagets logga speglar det hela väldigt väl. Där ryms både knoppande blad och höstlöv som singlar mot marken.

– De gjorde ett bra jobb och lyssnade in både kunder och personal ordentligt innan de kom med sitt förslag, berömmer Marcus kommunikationsbyrån man anlitade för att byta sin profil.

För även om begravningar fortfarande utgör den största delen av verksamheten så är Götmars bredare än så.

- Till exempel sysslar vi en hel del med juridik som inte är kopplat till begravningar, säger Marcus och räknar upp samboavtal, bodelning under äktenskap, förtida arv och gåvoavtal.

Götmars har också varit med och utvecklat bitnet, ett system för att göra det enkelt och säkert för den som vill lämna en minnesgåva i samband med en begravning.

Marcus ser breddningen som ett sätt att ha kontakt med kunder genom hela livet, vilket underlättar den dag man vänder sig till Götmars när en anhörig har dött.

- Det här är ju en relationsbaserad verksamhet, konstaterar Marcus.

Götmars begravningsbyrå grundades för snart sextio år sedan och Marcus och Edvard är tredje generationen Götmar i företaget, som avgjort är störst på begravningar i Örebro med omnejd. Bröderna lutar sig inte bakåt och förvaltar utan är måna om att driva sitt företag framåt.

Bröderna har köpt Allmänna begravningsbyrån i Örebro, som erbjuder begravningar i det lägre prissegmentet. Och nyligen så köpte man en Hultcrantz begravningsbyrå, som man nu inlemmar i verksamheten.

– Örebro och Västerås är två större städer ganska nära varandra. Vi tror att det kan bli en bra samverkan, säger Marcus, som tror att Götmars kan fortsätta växa genom förvärv.

Att driva företaget framåt handlar för bröderna inte bara om större volymer, utan även innehållet i de tjänster som man erbjuder. Till exempel så är Götmars egen personal allt oftare involverade i själva begravningsceremonin, som officianter vid borgerliga begravningar.

Tidsandan kan tyckas vara att allt fler lägger allt mindre tid och vikt vid en begravning.

- Men vi är övertygade om att begravningar är viktiga och vi vill vara med och utveckla framtidens begravningsformer, säger Marcus och tillägger att han tycker sig se en utveckling bort från begravningar där allt sker i litet format så att säga.

Det synsättet har varit stort under en tid, men är nu på väg att ändras.

- De 80- och 90-talister som kommer till oss nu har en annan inställning. ”Jag begraver bara pappa en gång” säger de och är då måna om att det ska bli bra.

Och då hjälper personalen på Götmars gärna till.