Den vanligaste klädkoden på en begravning är mörk klädsel, vilket alltid gäller om inget annat anges.

Det finns egentligen bara ljus/valfri och mörk klädkod till en begravning oavsett om det är en kyrklig eller borgerlig. Ju närmare man stod den avlidne desto mer noga bör man vara med klädseln.

Klädkod för begravningar

Här är en tabell över de vanligaste klädkoderna, se detaljer nedan:

Klädkod Klädsel vid begravning
Mörk klädsel Mannen bär mörk kostym
Kvinnan bär dräkt, kjol, klänning, eller kostym i en eller flera mörka färger
Ljus eller valfri klädsel Mannen bär kostym eller vanliga kläder i valfri färg
Kvinnan bär valfria kläder, dock bör barbent, ärmlöst, urringat och liknande undvikas

Mörk klädsel vid begravning

Mannen bär svart, mörkblå eller mörkt grå kostym. Frack används inte vid detta tillfälle. Till kostymen har man vit skjorta med svart eller vit slips (se nedan) och svarta skor.

Kvinnan bär dräkt eller kjol med svart eller vit blus, klänning alternativt en mörk kavaj. Färgen svart eller mörkblått måste alltid finnas, men kan kombineras med färger i vitt eller grått i olika grader.

Tillhör kvinnan familjen är det numera vanligt förekommande att bära svarta strumpor. Andra, såsom arbetskamrater eller vänner, behöver inte bära svarta strumpor.

Svarta handskar eller svart hatt är valfritt, liksom svart slöja. Smycken bör undvikas, dock godtas enkla släta länkar eller pärlhalsband.

Ljus eller valfri klädsel vid begravning

Mannen liksom kvinnan bär vid ljus eller valfri klädsel det som man finner lämpligt, men det rekommenderas kostym för mannen och dräkt eller klänning för kvinnan.

Vad gäller färger är det helt valfritt, även rött är accepterat. Däremot bör barbent, ärmlöst, urringat och liknande undvikas liksom smycken som förknippas med fest.

Svart eller vit slips?

Regeln är att de närmast anhöriga bär vit slips, det vill säga den som sitter med familjen.

  • Till närmast manliga anhöriga räknas:
    - far, son, bror, far- och morförälder, svåger, svärfar, måg och syskons söner samt dess makar/sambo.
    - även farbror och morbror
    - kusiner räknas oftast som nära anhöriga
  • Det är den nuvarande relationen till familjen som gäller, är du därför ingift eller sambo med någon av den avlidnes efterlevande så sitter du förmodligen med familjen och bär då vit slips.
  • Den som är frånskild eller liknande med efterlevande har inte längre någon familjerelation och bör därför ha svart slips.

Övriga manliga gäster, med undantag av de som utsetts att eventuellt bära kista, har svart slips.

Barn och begravning/klädsel

Barnen behöver inte följa klädkoden så strikt, men diskreta kläder är att föredra. I övrigt gäller att man tar av sig mössa och keps när man är i begravningslokalen.