Måndag den 8 februari 17:33
Inloggade medlemmar: 0
Övriga besökare: 100
Namnsdag: Bert och Berta
 
Annonser: 
 
 
 
 
 

 

Gravstenar & gravvårdar

Uppdaterad: 18 februari 2011

På gravplatsen har man rätt att uppföra en gravsten eller minnesmärke. På den här sidan får du konsumentinformation med råd och tips om gravstenar.

Ta gärna god tid på dig att välja en gravsten, det ska inte förhastas. Tänk på att gravstenen ska stå där i minst 25 år och därför är det viktigt att det bli rätt från början och har den personliga prägel som eftersträvas. Det finns inget tvång om exakt när du måste ha rest monumentet på gravplatsen.Gravstenar

Gravstenar och gravvårdar finns i olika material såsom natursten, marmor, kalk, skiffer och granit. De tillverkas oftast på beställning och med en personlig prägel och är gedigna hantverk.

Gravvårdar eller gravstenar

En gravvård är en gravsten eller minnesmärke och kan vara i ett bestående material såsom sten, glas, järn eller till och med trä. Gravvård är därför bara ett annat ord för gravsten men betydelsen inkluderar även andra typer av minnesmärken såsom kors eller häll.

Storleken och gravstensbestämmelserna

Gravstenar finns i väldigt många storlekar både stående och liggande, men valet begränsas oftast till gravstensbestämmelserna (vad kyrkogården eller orten har för möjligheter och begränsas även i viss mån av seder och bruk). Vanligt mått på en stående gravsten är 70cm hög och 50cm bred.Gravvård

Gravstensbestämmelserna anger vissa yttre mått och regler för hur gravstenar får utformas inom ett område/kvarter. Gravrättsinnehavaren kan välja utformning och material inom de yttre mått och regler som gravstensbestämmelserna anger. Vanligtvis hjälper företagen i gravstensbranschen köparen med passande gravstensmått beroende på vad bestämmelserna medger på den plats man fått.

Priset

En normal kostnad för själva gravstenen är ca 10 000:- men det går att hitta mindre för bara 5 000:-. Oftast tillkommer mindre kostnader för dekor, extra text, andra stilar, bladguld, montering, transporter etc. Det går även att köpa begagnade gravstenar mellan 500:-  till 1 000:- från Svenska kyrkan enligt nedan.

Förberedelser

För att få idéer och uppslag till passande gravstenar så är en promenad med dina anhöriga till kyrkogården där gravplatsen ska vara en god idé. Om du tar med dig måttband kan du mäta vad en passande sten har för mått på bredd och höjd som du kan skriva upp och ange när du senare gör din beställning. Ta gärna kort och dela med dina tankar till anhöriga för synpunkter och  gå gärna tillbaka till kyrkogården vid ett annat tillfälle när du hört alla synpunkter.

Gravstenstext

Basuppgifterna som bör anges på gravstenen är namn, födelsedatum och dödsdatum. Men det får oftast plats mycket mer information och det som är intressant för andra att veta är t.ex. titel, orten där man föddes och där man senast bodde. Mer personlig information är också positiva saker som personen uppnådde eller minns som, det kan t.ex. vara "han/hon förändrade vår syn på musik" eller "ideella arbetet för att ge barn bättre utbildning" osv.

Extra text brukar ibland vara en extrakostnad, liksom det är med att fylla gravering med guld eller någon speciell färg. Färgfyllningar brukar behövas förbättras med åren.

Godkännande (ett sorts bygglov för gravplatsen)

Du behöver ett tillstånd för att få uppföra en gravsten på den angivna gravplatsen som lämnas av kyrkogårdsförvaltningen. Man lämnar ansökan med ritning för att få godkännande (ett slags bygglov) som då kontrollerar om ansökan är inom ramen för vad som medges i gravstensbestämmelserna. Det kan t.ex. vara att texten på gravstenen inte väcker anstöt eller att måtten stämmer överens med bestämmelserna för det kvarter där gravstenen ska uppföras. Ansökningsblankett beställs från kyrkogårdsförvaltningen.

Precis som vid vanliga bygglov har man också rätt att överklaga avslag till länsstyrelsen, information om hur man gör det ska följa med det avslag man får från kyrkogårdsförvaltningen.

Checklista inför beställning

 • Måtten på gravplatsen
  Ta först reda på vilken typ och mått på gravsten du får uppföra i gravplatsen, kontakta kyrkogårdens personal.
 • Få inspiration
  Besök några kyrkogårdar för att få inspiration och uppfattning om vilken typ av gravsten som skulle passa
 • Välj stensort
  Det finns många olika stensorter och den vanligaste är granit som fungerar bra i våra svenska förhållanden med tiden. Men du kanske vill ha en skulptur, glas eller något annat minnesmärke
 • Jämför priser/leverantörer
  Surfa runt bland leverantörerna och titta på olika gravstenar och jämför priserna. Åk gärna till leverantören för att se stenarna IRL (in real life) eftersom bilder på en skärm inte alltid visar rätt färger eller rätt intryck
 • Texten
  Fundera på vad som ska stå på stenen förutom det uppenbara namn och årtal, ni kanske vill ha en extra text
 • Begär offert från flera
  När du vet vad du vill ha, begär offert hos minst 2 leverantörer

  Begagnade gravstenar

  Det är otroligt många gravstenar som har blivit över med tiden när det inte är några efterlevande som inte tar hand om gravplatsen längre. Svenska kyrkan har därför anordnat en begagnat marknad för gamla gravstenar, man kan sedan be en stenhuggare att slipa/göra om ytan och göra en ny inskription. Mer information om begagnade gravstenar får du genom Svenska Kyrkans informationssida om detta.

  Leverantörer av gravstenar i vår företagskatalog

  Gravstenar Stockholm
  Gravstenar Göteborg
  Gravstenar Linköping
  Gravstenar Kristianstad
  Gravstenar i övriga landet

  Gravstenstvätt

  De flesta gravvårdar är av granit en natursten som är väldigt bra och hållbar i vårt svenska klimat. Andra material såsom marmor och ljusare stensorter som inte har någon välslipad/polerad blank yta kan behövas rengöras lite då och då för att behålla karaktären. Enklast att utföra gravstenstvätt är genom att rengöra med varmt vatten men det är inte alltid man har tillgång till det om man ska rengöra stenen på plats. Du kan från blomsterhandlare och stenhuggare få köpa rengöringsmedel som är naturliga och bryts ned i marken vilket kan vara nödvändigt för att få bort smuts.

  Om du inte får bort fläckar kan det tyvärr vara så att det gått in för djupt i stenen och då är det enda sättet att lämna in stenen till någon som blästrar eller slipar/polerar om ytan igen.

  Övrig information om gravvårdar

  Bilder på olika stensorter
  Galleri över höga och breda gravstenar från ML Natursten
  Blandade bilder från Lidköpings Stenhuggeri
  Glasstenar från Skånsk gravplatstjänst
  Mallar till gravstenar hos Kvibergs
  Galleri från Falu Stenhuggeri
  Att tänka på vad gäller granit från Emmaboda Granit

   
   
  Annons