Kistor

Det finns ett stort antal kistor att välja på i olika prislägen. De flesta kistor är tillverkade i spånskiva med en folierad ytbehandling i olika färger eller träimitationer. På senare år har kistor i massiv furu fått ett uppsving då de har kommit i fler utföranden i alla prisklasser. De senaste årens ökande miljömedvetenhet har också gjort att fler väljer kistor i naturliga material såsom furu.

Personliga kistor

Numera önskar sig allt fler personliga kistor. Många leverantörer ger idag möjligheten att välja färg på kistan och en del begravningsbyråer erbjuder egen konstnärlig design. Om trenden med unika kistor och konstnärligt utformade kistor kan du läsa här: Sista vilan i konstnärlig kista – Svenska Dagbladet 15 september 2010.

Kremering

Alla kistor är godkända för både kremering och jordbegravning.

Priser

De allra enklaste kistorna finns från ca 3 000:- men de flesta väljer en kista som kostar ca 5-7 000:-. Om man väljer en personlig kista kan den kosta en bra bit över 20 000:-.

Val av kista i förväg

Det händer att man själv väljer kista i förväg i exempelvis livsarkivet.se för att underlätta för släktingar som då under sorg och stress slipper ta beslut om kista.

Leverantörer

Kistor säljs endast via begravningsbyråer och de vanliga modellerna finns på lager hos begravningsbyrån. Kontakta din begravningsbyrå för mer information.

Här finns länkar till några leverantörer med bilder på olika sorters kistor.

En hyllning till livet

Fredahl

Nilssons trämanufaktur

Rydéns