Kompositmaterial kännetecknas med en kombination av flera material som delar de egenskaper man vill framhäva. I detta fall kompositsten, som har blivit ett allt mer populärt material, inte bara för gravstenar utan är extremt populärt där man vill att något skall se ut som sten, men där alla dåliga egenskaper från natursten har tagits bort. Kompositsten kallas även Quartz i folkmun. I denna artikel beskriver vi materialet som kompositsten.

Historik

Kompositmaterial, främst kompositsten i detta syfte, har funnits på den kommersiella marknaden i flera decennier. Där har materialet använts främst till arkitektspecifika ändamål. Platser och ytor som man ofta kan se detta material i kommersiella syften, är på fasader, högtrafikerade golv, arkitekt designade inventarier (möbler, bord, bänkar osv) och köksytor där hög slitstarkhet och enkelhet att underhålla ytan krävs. De senaste tre decennierna har det blivit mer popärt i hemmakök, allt ifrån klassiska kök till moderna. Det går även att hitta materialet i moderna och klassiska badrum i formen bänkskivor och badkar (både kommersiellt och i hemmamiljö).

Materialets egenskaper

Kompositsten är ett solitt material, tillverkat av stenkross och akryliskt polymer som blandas samman och härdas med värme. Då detta material blandas och härdas så fylls alla ihåligheter med polymer vilket gör att materialet är solitt, utan några som helst ihåligheter eller porer. Eftersom materialet är solitt så betyder det att det har samma egenskaper på ytan, inuti materialet, och i hela materialet i sig. Det finns inga fissurer eller försvagningar någonstans. Det är också portfritt. Ett porfritt material gör att smuts eller vätskor inte tränger in i materialet. Väldigt likt glas. Det missfärgas alltså inte av att andra element lämnar kvar rester i porer. Likväl, eftersom vätskor inte tränger in så kan dessa inte frysa eller åstadkomma andra skador. Denna egenskap hjälper även till med underhåll då det är enklare att göra rent. Materialet, även fast det har en högre densitet, är lättare en många naturstenssorter. Sammansättningen av stenkross och polymer gör det även enklare att bearbeta med mindre kraft, mindre damm och mindre spill.

Det går även att forma genom att värma upp det markant. Kompositsten är också något mer flexibel än natursten, detta gör att det inte spricker lika lätt.

Materialets hållbarhet

Kompositsten är något mjukare än granit men hårdare än vissa andra naturstenar. Eftersom det är 100% porfritt och 100% fritt från fissurer så är det ett mer pålitligt material än natursten. Det gör att det nöts ner saktare än natursten av väder och vind samt att det inte påverkas av vätskor som expanderar inuti porer i andra naturstenar. Det är något flexibelt, så det böjs en del innan det spricker, till skillnad från natursten som inte böjs alls, men när det spricker så spricker det helt av, liknande glas. Eftersom ytan och materialet är något flexibelt så är det enklare att bearbeta, skära, borra och gänga. Vilket också betyder att det är enklare att repa.

Materialets utseende

Kompositsten har väldigt många olika typer/färger och texturer. Många efterliknar populära natursten sorter, men det finns även material och färger som är omöjliga att hitta bland natursten. Exempelvis kan det vara basfärder eller solid vit/svart och dylikt.

Urval av material (färger) av kompositsten

Nedan är ett mindre urval av material i kompositsten. Som kan ses, så är materialen regelbundna och förutsägningsbara vilket gör det enklare att sätta kombinera bitar. De finns även “färger” som inte går att hitta med natursten.

Gravstenar av kompositsten - Quartz

Att använda kompositmaterial i gravstenar har funnits i nästan 2 decennier. Materialet sågs till början som ett billigare alternativ till natursten för gravstens ändamål. Dock har det ändrats genom tiden då de egenskaper som materialet har är väldigt åtråvärda till produkter som exempelvis gravstenar. Numera möjliggör materialet exempelvis följande:

 • Materialtyper/färger som inte går att återfinna i natursten
 • Bearbetning och utformning som varit svårt eller omöjligt i natursten
 • Möjlighet att etsa in fullfärgs grafik och bilder i ytan
 • Lättare montering på gravplatsen
 • Stabilare montering på gravplatsen
 • Lättare/billigare och mer miljövänligt att att frakta
 • Mindre spill vid tillverkning
 • Bättre arbetsmiljö för hanterkare
 • Bättre motståndskraft mot smuts och mikrober
 • Nästintill underhållsfritt

Gravsten i kompositsten (gravsten i kompositmaterial eller gravsten i quartz) möjliggör alltså lättare, mer hållbarare gravstenar i fler färger (material) med fotorealistiska bilder in-etsade i ytan. Därför ses numer gravstenar i kompositmaterial som en premium produkt eller rättare sagt premium gravsten. Leverantörer av gravsten i komposit i Sverige, som även har möjligheter till fullfärgsbilder:

Exempel på gravstenar i kompositsten

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Materialets fördelar i förhållande till natursten

Kompositstens fördelar i förhållande till natursten är ofta varför man tillverkade kompositsten till första början. Man ville ha en mer hållbar yta som var lättare att underhålla och hålla ren som inte var mottaglig för fläckar, men även att arbeta med och hantera. Dessa egenskaper är definitivt några av fördelarna. Här är några fler av egenskaperna som överträffar natursten (som granit, marmor, kalksten osv)

 • Materialtyper/färger som inte går att återfinna i natursten (över 200 färger)
 • Bearbetning och utformning som varit svårt eller omöjligt i natursten
 • Möjlighet att etsa in fullfärgs grafik och bilder i ytan. Nästan som att trycka på den fast in i själva ytan
 • Färgsublimering in i materialet som möjliggör mönster i själva materialet
 • Möjlighet att rista grafik och fylla i med färger
 • Lättare/billigare och mer miljövänligt att att frakta
 • Mindre spill vid tillverkning (miljövänligare)
 • Bättre arbetsmiljö för hantverkare (mindre damm, smuts och lättare att hantera)
 • Bättre motståndskraft mot smuts och mikrober
 • Nästintill underhållsfritt på grund av porfritt
 • Vissa material är semi-transparenta och går att belysa bakifrån
 • Motstår väder och vind samt starkt motstånd från miljöpåverkan

Materialets nackdelar i förhållande till natursten

 • Mjukare än vissa naturstenssorter - spricker inte lika lätt
 • Om tyngd är av vikt, så är materialet något lättare än många naturstenssorter
 • Går inte att få lika tjockt i ett stycke som många naturmaterial
 • Går inte att hugga ut komplexa former som statyer eller liknande då kompositmaterialet tillverkas i plattor

Andra exempel på kompositstens användningsområden

Då kompositsten har egenskaper som gör det väldigt smuts avvisande, mikrobavisande, väderbeständigt och lätt att underhålla har det blivit populärt i exempelvis modern akritektur där blanding av material och mönster är populärt

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image