Minnesstunden är ett bra tillfälle att träffa hela släkten och i lugn och ro ta del av minnen och historier kring den avlidne. Det finns många olika varianter att välja på. Man kan ha minnesstunden på en herrgård eller en festlokal med allt inkluderat. Man kan hyra lokal med catering. Eller ordna arrangemanget själv i en samlingslokal eller i det egna hemmet.

Checklista inför minnesstund

Här följer en checklista på sådant du bör tänka på som ett stöd i din planering när du arrangerar en minnesstund:

  • Inbjudan - Det kan vara bra att skriva en inbjudan till minnesstund med OSA för att kunna veta hur många som kommer, för tilltugg, kaffe, platser och så vidare. Lämpligast är att skicka en inbjudan för ceremonin i begravningslokalen och sedan ha OSA för minnesstund efteråt, med plats och tid angiven även där.
  • Bordsplacering - Om det kommer många personer (över 20) kan det vara bra idé att skapa en bordsplacering. Det kan vara praktiskt att ha ett honnörsbord med de allra närmaste anhöriga där även värden sitter
  • Värd - Det är bra att ha en värd som informerar om vad som ska hända och allmänt håller ihop arrangemanget. Det kan handla om att berätta om hur lång tid som är avsatt för minnesstunden, var man kan läsa kondoleanser eller skriva minnesanteckningar.
  • Minnesbord - Förbered ett bord där man placerar kondoleanser, minnesföremål och annat som gästerna kan ta del av som kommit till minnesstunden.
  • Bok med minnesanteckningar - Placera gärna en minnesbok i lokalen där det ska finnas möjlighet att göra minnesanteckningar, det är ett fint sätt att skriftligt lämna sina avsked på.
  • Tilltugg eller lunch - Räkna med att det vid minnesstunden kan ha gått flera timmar sedan gästerna åt något och därför är tilltugg/lunch uppskattat. Det är vanligt att servera smörgåstårta på minnesstunder, men beroende på tiden på dagen kan även en middag vara lämplig.

Bygdegårdar

En bra och enkel typ av samlingslokal är en bygdegård som man hyr och disponerar helt själv. De flesta har redan bord, stolar och servis som ingår i hyran. De här lokalerna drivs ideellt och ingår i Bygdegårdarnas Riksförbund, där cirka 1300 bygdegårdar runt om i landet ingår. Till skillnad mot andra alternativ så får man arrangera det mesta helt själv och på så sätt finns en möjlighet att ha en ganska liten budget på arrangemanget. Priset för att hyra en bygdegård ligger mellan 500 och 3 000 kronor. Här finns en lista på bygdegårdar.

Festlokaler

Vill man ha allt arrangerat kan en festlokal vara en bra idé. De flesta erbjuder helhetsarrangemang där man betalar ett kuvertpris per person, där allt ingår. Ett kuvertpris på en minnesstund ligger vanligen mellan 100 och 300 kronor, vilket kan jämföras med ett bröllop där det inte är ovanligt med priser på över 1 000 kronor per person. I kuvertpriset ingår generellt sett lokal, servis, lättare tilltugg, vin, kaffe och servering. Några festlokaler erbjuder att man endast hyr lokalen för att själv ordna med mat och dryck eller anlita catering. Catering är då ett bra alternativ, men man ska ha med i beräkningen extra kostnader såsom hyra av porslin, bestick, personal, bordslinne, servetter och dekorationer. Det kan faktiskt bli så att totalkostnaden med catering blir högre än festlokalens egna helhetsarrangemang, speciellt om festlokalens hyra är relativt hög.